Het maken van wat nieuws met epoxy

Het maken van wat nieuws met epoxy

Epoxy is een handig en ook creatief chemicaliën om mee te werken. Doordat je er echt van alles mee kan maken of zelfs kunt zorgen dat al bestaande kunstwerken niet beschadigt worden, is het een veelzijdig materiaal. In deze tekst zullen we je daarom ook allerlei manieren uitleggen, hoe het epoxy gebruikt en toegepast kan worden.

Het gebruik van epoxy in de kunst

Een van de grootste en bekendste manieren om met epoxy te werken, is door er dobbelstenen mee te maken in allerlei kleuren en vormen. Ook wordt het vaak gebruik door modelbouwers om bij de kleine figuurtjes de verf te beschermen tegen eventuele speel- en waterschade. Daarnaast kan het op grootschalig niveau gebruikt worden, op dezelfde manier als voor kleine figuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een laag epoxy over een schilderij, om zo deze te beschermen tegen stof en vette vingers. Een van de andere mogelijkheden om epoxy voor te gebruiken, is een epoxy printer. Net als bij een 3D-printer, kun je met een epoxy printer zelf je eigen figuren en artikelen maken. Tevens kan epoxy ook ingezet worden als vorm van lijm, plamuur of een giethars. Een iets minder creatieve vorm, maar net zo belangrijk.

Hoe werkt epoxy?

De meeste vormen van epoxy bestaan uit een mix van 2 chemicaliën, die samen een bindingsstof vormen. Deze binding kan op 2 manieren snel kan drogen en verharden. Dit is zowel met behulp van Uv-licht als in open lucht. Let hierbij wel op dat het mengen van de 2 componenten een exothermische reactie kan geven, die soms nare geuren bij zich kan dragen. Hierom is het gebruik van oogbescherming en mondkapjes of andere mondbescherming, sterk aan te raden. Door met epoxy te werken in een goed geventileerde ruimte, voorkom je de ophoping van deze geuren. Dit is ook een stuk beter voor de gezondheid.

Hechting aan andere stoffen

Simpel gezegd hecht epoxy op bijna iedere ondergrond. Hierbij kun je denken aan hout, steen, metaal, aluminium, plastic, de meeste kunststoffen etc. Gelukkig zijn er ook een paar dingen waar epoxy bijna niet, of heel slecht aan bind, zoals siliconen en polyethyleen. Ook de meeste vuilniszakken zijn gelukkig hiervan gemaakt. Wanneer je een simpele, maar effectieve ondergrond wilt hebben voor het werken met epoxy, kun je deze daar dus prima voor gebruiken. Kijk vooraf goed naar welk materiaal hier handig voor is, zodat je de epoxy niet per ongeluk aan de tafel vastmaakt.

Luchtbelvrij resultaat

Als je een glad resultaat met de epoxy wilt, zonder dat er luchtbelletjes in zitten, kun je het in een vacuüm machine zetten. Hiermee kun je er zoveel mogelijk lucht uit halen. Dit werkt bijvoorbeeld het beste wanneer je iets kleins zoals dobbelstenen of kristallen maakt. Wanneer je werkt met een groot object zoals een schilderij, is dit vaak niet mogelijk. In dit geval kun je de luchtbellen ook voorzichtig doorprikken met een scherp object zoals een satéprikker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *