Voordelen van een laag btw op schilderwerk

Voordelen van een laag btw op schilderwerk

Je bent bezig met je huis aan het verbouwen en bedenkt dat het interieur wel een likje verf kan gebruiken. Ook de buitenkant mag wel eens gebeuren. Je denkt erover om dit uit te laten besteden. Wist je dat je dan rekening moet houden met btw op schilderwerk? Je denkt er in eerste instantie misschien niet aan, maar toch is het zo. Waarom betaal je een laag tarief? Wij geven je graag even een overzicht.

Laag tarief of hoog tarief?

Bij schilderwerk wordt een laag tarief gehanteerd. Dit is zes procent. Dit lage tarief geldt sinds 2009 voor schilder- en stukadoorswerk. Deze BTW betaal je op de voorbereiding (schoonmaken, ontvetten), het aanbrengen van grondverf of voorstrijkmiddelen, het schilderwerk zelf. Of dit nu binnen of buiten is. En je betaalt natuurlijk btw over de materialen en de uren die gewerkt zijn. Nu weet je welk tarief er gehanteerd mag worden als je een schildersbedrijf of aannemer inhuurt.

Betaalt iedereen dit lage tarief?

We zouden liegen als we zeggen ‘ja’, dus het antwoord is nee. Niet iedereen betaalt dit lage tarief. Het is alleen maar mogelijk om een tarief van zes procent te hanteren, als je huis ouder is dan twee jaar. Hierbij wordt gekeken wanneer het huis voor het eerst als woning wordt gebruikt. Dus niet vanaf de tijd dat je er zelf woont. De termijn van twee jaar is echt een voorwaarde. Anders betaal je helaas een hoog tarief van 21 procent.

Kan het schilderwerk goedkoper?

Besparen kun je altijd op van alles, maar dan moet je goed rondkijken. Door de invoering in 2009 van een laag btw op schilderen kan een schilderklus je al veel geld schelen. Vraag altijd verschillende offertes op bij schilderbedrijven in de buurt. Niet iedereen hanteert namelijk hetzelfde tarief, daar kan nog best wel eens veel verschil tussen zitten. Vergelijk de offertes met elkaar en je weet gelijk welke het voordeligste tarief hanteert.

Het is zeker een voordeel dat er in 2009 een laag btw op schilderwerk is gekomen. Dit scheelt honderden euro’s per jaar voor veel huishoudens. Houd er rekening mee dat je alleen dit lage tarief betaalt op schilderwerk en eventueel stukadoorswerk en als je huis ouder is dan twee jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *