Hongaarse punt of visgraatvloer?

Hongaarse punt of visgraatvloer?

Het is een van de lastigste keuze die je kan maken bij het kiezen van een vloer, ga je voor een hongaarse punt of toch voor een visgraatvloer. Een visgraatvloer is een van de bekendste houten vloeren op de markt en toch wordt deze klassieke vloer soms verward met de hongaarse punt. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen beide vloeren en hopen je de keuze wat makkelijker te maken.

Beide vloeren hebben een stevige ondervloer nodig. In tegenstelling tot laminaat kan de ondervloer bij beide vloeren niet van de standaard groene of blauwe platen zijn. Deze bestaan meestal uit houtvezels die onder hoge druk samen zijn gevoegd. De hongaarse punt en visgraat vloer hebben een onderlaag nodig die bestaat uit spaanplaat. Dit is nodig omdat beide vloeren aan de platen worden vastgelijmd. Dit gebeurt om geluids afdracht tegen te gaan. Doordat beiden vloeren samen versmelten komt dit ten goede aan de isolatie van het geluid. De belangrijkste reden is dat de vloer meer kwaliteit gevoel geeft. De vloer voelt, wanneer samengelijmd, aan als één massief gedeelte. Tot slot is er een laatste reden om de vloer te lijmen dit is vooral een praktische reden, het leggen van de vloer wordt dan namelijk makkelijker. De hongaarse punt en de visgraat vloer zijn beide erg stijlvol. Dit zie je ook terug in de plinten van de vloer. Veelal kiezen mensen bij een laminaatvloer voor een plint in ongeveer dezelfde tint of patroon. Bij een hongaarse punt of visgraatvloer is het mooier om te gaan voor een contrast werking. door een neutrale plint te nemen komt de vloer beter tot zijn recht en geeft het je huis wat extra’s. Om dit effect te versterken is een basic muur, in een witte kleur, een mooie toevoeging.

We hebben hierboven vooral de overeenkomsten tussen beiden vloeren besproken maar wat zijn nu precies de verschillen. Het verschil tussen beide vloeren is terug te vinden in het gebruikte patroon en de manier van leggen de vloer. We gaan proberen om het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Bij een visgraat vloer liggen de plank in een hoek van 45 graden tegen elkaar. Er is één lange plank en een korte. Doordat beide planken onder een hoek van 45 graden liggen ontstaat er een hoek van 90 graden. Waardoor de planken een bepaalde kant op wijzen. Dit is het visgraat effect.   

Nu is het zo dat een hongaarse punt ook rechthoekige planken gebruikt met een lange en korte kant. Alleen komen de planken niet op elkaar te liggen maar tegen elkaar. Daarnaast verschilt de hoek waarin de planken worden gelegd namelijk 60 graden. Hierdoor creëer je een soort sergeantstrepen. Bij een hongaarse punt lijkt de ruimte altijd wat groter. Dit is dus handig voor wat kleinere ruimtes. Daarnaast straat de vloer ook rust uit.

Hopelijk ben je nu wat wijzer geworden en kun je makkelijker kiezen welke van deze twee vloeren geschikt is voor jouw woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *